viernes, 16 de noviembre de 2007

CAP A UNA MIRADA CREATIVA DE LA LITERATURA


La conferència de Laura Borràs "Llegir en l'era digital" m'ha semblat força interessant.

El desplegament de la xerrada va començar amb l'afirmació "ens interessen més els textos que els suports, però els suports haurem de conèixer-los". Després va apuntar alguns indicadors de com s'ha passat de la lectura en paper a la digital, va parlar de la revolució informacional que han fet les TIC, del paper del lector i dels tests de lectura de Borges i Nabokov per arribar a la textualitat digital i a les seues complexitats. Finalment ens va donar un missatge clar: "Cal desdramatitzar i tenir una mirada creativa i experimental cap a la literatura digital que no és una amenaça sinò una PORTA D'ENTRADA AL FASCINANT MÓN DE LES RELACIONS I DEL CONEIXEMENT".

Realment les persones que no som neonats en el món digital, com apuntava Gianpiero Pelegi, ens sentim perduts davant la literatura digital. I és ben cert, com opina Koskimaa, que hem acceptat de millor grat el procés digitalitzat de creació d'un llibre: emprem els ordinadors per escriure, ens sembla una eina molt valuosa per refer els nostres textos, per enviar-nos-els, per jugar amb formats diferents... però ens resulta ben extrany allò de llegir textos llargs a la pantalla, preferim imprimir i llegir. Ara haurem de pegar un altre pas endavant i endinsar-nos en la literatura digital que ens obrirà, sens dubte, nous camins.

3 comentarios:

Júlia, Josep, Dora i Carles dijo...

Enhorabona!!: Quina capacitat de síntesi. Com es nota que prens apunts en les xerrades. Estic totalment d'acord amb el teu resum. Per dir-ho d'altra forma: Jo mateixa no podria haver-me expressat millor.

Rosa Mengual dijo...

Què bonic és l'amor...

Fundació Bromera dijo...

El canvi ja està en marxa, només hem de ser conscients que estem dins i aprofitar-lo. Emprem els ordinadors per escriure, mirem la televisió interactiva, llegim els diaris a al pantalla... En definitiva, cal fer un pas endavant i aprofitar les possibilitat de crear també continguts i no ´se només un espectadors. Un bloc és una eina que pot ajudar per a molts dels projectes que podeu posar en marxa.